Чорна ікра: з якої риби виробляють?
Існує три основних види чорної ікри: осетрова, ікра білуги, севрюжья.
Ікра білуги вважається найбільш цінною та великою. Осетрова ікра за розміром трохи менше ікри білуги, але за смаком та корисними властивостями нітрохи не поступається. Найдрібнішої і найбільш доступною вважається чорна ікра севрюги. За своїм походженням чорна ікра буває двох видів: «дика» та «аквакультурна». «Дика» чорна ікра отримується з вільноживучих осетрових диких популяцій. Відповідно, «аквакультурна» ікра отримується на спеціалізованих рибогосподарських підприємствах, які власноруч вирощують осетрових.
За методом виготовлення чорна ікра розділяється на зернисту банкову, зернисту бочкову, паюсну та ястикову. Зерниста ікра володіє найкращими смаковими якостями. Щоб визначити ступінь зрілості на аквафермах проводять відбір невеликих порцій ікри за допомогою спеціального зонда.
Риба з чорною ікрою дуже вибаглива. На одного осетра потрібно більше одного кубометра води. Процес вирощування дуже тривалий та дорогий. У зв'язку з цим, чорна ікра залишається одним з найбільш вишуканих та дорогих делікатесів в світі.